Ultimaker 1

From Hacklab.TO Public Wiki
Revision as of 11:01, 17 May 2017 by Igor (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search
Ultimaker #1, also known as "Guy"

This page documents Ultimaker #1 (Guy). The printer lives on the bottom shelf of the 3D printer tower.

Status

  • Not working, X homing switch broken! Igor will bring replacement part
  • WHITE: 2.85mm PLA (use 210°-220°)
  • BLACK: 2.85mm PLA/PHA Filament (use 220°-230°) -- this is a bit more flexible than plain PLA
  • Works well using Blue painter’s tape without using the heated bed. (Same setup as Ultimaker 2)
  • Heated bed currently not working the relay is toast, will attempt to switch to the second relay on the board.
  • Cura 15 Settings here
  • http://octopi.hacklab.to/

Known Issues and Fixes

  • IMPORTANT: OctoPrint will disconnect from Ultimaker 2 if Ultimaker 1 is powered on. If you want to print on both (or will want to eventually), power both on before starting your print on Ultimaker 2
  • For better results, wipe the Blue Tape Sheet with Isopropyl Alcohol a few minutes before starting to print.
  • If a large solid area is under-extruding then try printing at 220° and 110% Flow.
  • To easily change the filament, rotate this printer 90° -- so that the filament spool points towards the shop door end of the shelving.

Features

  • Ultimaker Original with extruder drive upgrade
  • 210 x 210 x 205 mm print volume
  • 2.85mm filament
  • Absolute max temperature: 250 C
  • Heated bed for ABS (on second power supply)
  • It is managed and accessible from the web GUI: http://octopi.hacklab.to/

Machine Log

Date Notes Entry By
Apr 20, 2017
  • Y-axis shift of a print -- only to discover y-axis Stepper motor is really loose. Tighten screws, while making a "best guess" of what the belt tension should be.
  • Also tighten all of the other screws on this printer that I can see & can get to. (Many were loose.)
  • Lubricate X & Y axis rods using NCR Silicone Fluid. (Was a bit stiff to move head by hand. Now moving freely.)
  • Try moving only the relay outputs for the Head Bed to the 2nd relay on the same board. "No Joy." Will still need to find & move the control input to the 2nd relay as well.
  • Try a "Painters Tape Sheet" on the heat bed. Working very well with PLA/PHA.
  • Small tweek to leveling of the (very flat) Aluminum Heat Bed.
Allen
Mid-2016 Nozzle cleaned, Bowden coupler springs replaced. Prints well. Use "ABS juice" to stick ABS prints to bare bed. Prints PLA onto blue tape perfectly as well. Igor
Jan 28, 2016 THE QUARTERBACK IS TOAST. This printer isn't working. The extruder is spinning but not pushing ABS through. I've done as much troubleshooting as I can without risking screwing stuff up. I've sent a query to the mailing list. alaina
June 8, 2013 Added tool holder onto side of Ultimaker Norm
May 14, 2013 Tensioned X/Y belts, switched to white PLA and tested new experimental settings. Readjusted Z bed height, printed stuff. Norm
May 11, 2013 Rod endcaps removed, threadlock (blue) applied to the M3 screws and setscrews locked into place to prevent loosening.

Lubricated Z axis and gantry system.
Experimented with white PLA, requires special settings. Returned to orange PLA.

Norm
May 1, 2013 Printed and mounted new Z home switch retaining mechanism and calibrated. Z homing much more accurate.

Observed further inconsistent extrusion, further investigation found online that the knurled bolt is only useful for the last 3 mm nearest the groove for the delrin clip. Adjusted bolt positioning to move good knurling into position, no further grinding or slipping observed, consistent solid extrusion demonstrated.

Norm
April 30, 2013 Installed new e-panel composite based build platform. Geordie
April 29, 2013 Printed and installed new extruder feed gear to reduce backlash during retraction.

Observed inconsistent extrusion. Small gaps appearing in extrusion, yet full infill occurring on layers otherwise (ie: not clogged).
Investigation pointing towards slipping knurled bolt in feeder, or more likely, old wet PLA causing problems.

Norm
April 27, 2013 Print quality degraded significantly mid-print. Hot end disassembled, burnt PLA removed from brass tube, and dust/dirt removed from teflon-PEEK interface. Print quality returned to normal. Clogged again, cleaned more thoroughly this time. (Used 1/8" drill bit to handheld scrape out burnt PLA very carefully.

PLA diameter changed.

Norm
April 24, 2013 Squeaking noise observed from Y axis axle.

Endcap inset screw noticed to be loose, requires new endcap to be printed, and screw not to be overtightened.

Norm
April 12, 2013 Bed leveling assist tool printed and built. Norm
April 8, 2013 Belts retensioned, new bearing endcaps installed to reduce backlash further. Norm
April 6, 2013 Z axis calibration fixed, Z steps/mm in new profile on Git.

X/Y axis backlash observed, infill not meeting walls, delamination observed.

Norm
March 31, 2013 Z axis calibration issues observed.

25mm Test cube showed ~6.8% Z axis error.

Norm